Tietoa renkaiden merkinnöistä

Tony

rengas-koko-kuvaRenkaan ensimmäinen kolminumeroinen luku ilmaisee renkaan leveyden millimetreinä, minkä jälkeen tulevan kautta-viivan jälkeen tuleva kaksinumeroinen luku ilmaisee renkaan korkeuden leveydestä prosentteina. R-kirjaimen jälkeen tuleva yleensä kaksinumeroinen luku tarkoittaa renkaan vannetta vastaan asettuvan reiän sisämittaa tuumina.

Esimerkiksi rengasmerkintä 165/65R13 tarkoittaa, että rengas on noin 165 millimetriä leveä, sen korkeus on 65 % leveydestä ja reiän halkaisija on 13″, joten asennus tehdään 13-tuumaiselle vanteelle. Kirjain ”R” tarkoittaa, että rengas on vyörengas (R=radial).

Renkaiden pehmeys merkintä renkaissa

Renkaiden pehmeyttä ilmoitetaan renkaissa UTQG standardilla, joka sisältää kolme eri tekijää: Traction= pitävyys, Tread wear= Kulutusnopeus, sekä renkaiden lämpötila. Näistä Traction ja Tread wear vaikuttaa eniten pitoihin.

Traction merkinnällä ilmoitetaan renkaan pysähdysnopeus, joka on luokiteltu AA, A, B ja C merkinnöillä, joista AA (lisätty 1997) on paras ja C merkintä on huonoin.

Renkaiden pehmeys ilmoitetaan Tread wear merkinnällä, jolla tarkoitetaan renkaan kulumisnopeutta. Tread wear lukema on 0 – 1000 asteikolla, jossa 1000 kestää pisimmälle. Nopeasti kuluva rengas on tehty pehmeästä seoksesta, kun hitaasti kuluva taas kovasta. Jotkut ovat sanoneet, että kilometrimäärän voi karkeasti arvioida kertomalla Tread wear lukeman x 100 (maileina), esimerkkinä trade wear lukemalla 500 ajaisi laskettuna 50.000 mailia, eli 80.500 km. Eurolukemina trade wear pitäisi siis kertoa x 162.

Renkaat tulee valita käytön mukaan. Kiihdytykseen varttimailille sopiva katurengas olisi hyvä olla AA, A traction merkinnällä, sekä alle 500 tread wear lukemalla. Vartilla tietysti renkaan leveydellä, korkeudella, kyljen muodolla ja ilmanpaineilla on myös suuri merkitys.

Renkaan nopeusluokka

  • Q = 160 km/h
  • R = 170 km/h
  • S = 180 km/h
  • T = 190 km/h
  • H = 210 km/h
  • V = 240 km/h
  • W = 270 km/h
  • Y = 300 km/h

Renkaiden koko merkinnät muutettuna Amerikkalaiseen tuumakokoon

renkaiden-koko-taulukko-euro-tuuma

Renkaiden koko taulukko Euro lukemat tuumina (Klikkaa kuvaa jotta näet sen isona)


Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto