eve

Toyota Timangi on pieni lava-auto, jota myytiin vuosina 1972–1978. Timangia tuotiin suomeen vuosina 1976–1977, joka oli autoverottomana hyvin edullinen auto. Timangia myytiin Suomessa hyvin paljon johtuen sen halvasta hinnasta ja markkinoinnista. Joillain markkinoilla Timangia myytiin Toyota 1000 Pickup nimellä.

Timangi on pienikokoinen avolava-auto, johon mahtuu kuljettajan lisäksi yksi henkilö vänkärin puolelle. Auton lavan pituus on n. 153 cm ja leveys 125 cm. Auton kantavuus on 560 kiloa.

Moottorina toimii Toyota 1000:n pieni nelisylinterinen 993 cm³ eli litranen rivimoottori. Auton suurin teho on nykymittapuulla pieni, vain 33 kilowattia DIN (45 hv). Auton aikoinaan ilmoitettu teho on mitattu SAE-bruttotehonormin mukaan, joka antoi autolle 58 hevosvoimaa.

Timangin jousitus on kova, koska lava-auto on suunniteltu kantamaan raskasta kuormaa. Takana toimii jäykkä taka-akseli jossa on pitkittäiset lehtijouset. Autossa on rumpujarrut edessä ja takana.

Toyota pickup timangi 1000

Timangi Myynti Suomessa

Niin kutsuttu piilofarmarikausi oli päättynyt Suomessa vuonna 1971 asetuksella, joka käytännössä lopetti matkustajien kuljettamisen pakettiautojen tavaratilassa. Samassa yhteydessä verovapaan pakettiauton lavan vähimmäispituudeksi määrättiin 150 cm. Siten myös Timangi, jonka lavan mitta ylitti juuri ja juuri kriittisen rajan, oli autoverosta vapaa.[

Toyotan maahantuoja Korpivaara Oy pyrki tekemään Timangista nuorison kulkuneuvoa ja esitteli auton keväällä 1976 näyttävästi järjestämällä Helsingin jäähallissa Toyota Timangi Shown, jossa esiintyivät muiden muassa Danny, Vicky Rosti, Vesa-Matti Loiri ja Hullujussi-yhtye. Autoa ehdotettiin ison moottoripyörän korvikkeeksi eli selkeästi henkilökuljetukseen. Autolehtien yksimieliset koeajoraportit tyrmäsivät Timangin sen vuoksi, että auton ohjaamo oli toivottoman ahdas. Asiaa ei juuri auttanut sekään, että maahantuoja tarjosi Timangin alkuperäisen ohjauspyörän tilalle halkaisijaltaan pienempää rallirattia. Auto- ja liikennetoimittajien yhdistys antoi Timangin mainonnalle moitteet epäasiallisuudesta, koska auton huippunopeudeksi kerrottiin 130 km/h, vaikka Suomessa pakettiautoja koski ajoneuvokohtainen 80 km/h:n nopeusrajoitus.

toyota Timangi Tonni saat sen prätkää halvemmalla juliste

Valtiovarainministeriö ryhtyi pikavauhdilla valmistelemaan autoverolain kiristämistä juuri Toyota Timangin ison myynnin vuoksi. Uusien määräysten mukaan autovero ulotettiin koskemaan avolava-autoja, joiden lavan pituus on alle 185 cm. Vain isokokoiset avolava-autot, joiden lava oli yli 185 cm pitkä, säilyivät autoverottomina. Autoverolain kiristys käytännössä lopetti Toyota Timangin maahantuonnin Suomeen. Timangeja ehdittiin maaliskuun 1976 ja lokakuun 1977 välissä tuoda Suomeen 2 104 kappaletta.

Toyota Timangi maksoi Suomessa vuonna 1976 12 850 markkaa (rahanarvokertoimella muunnettuna vuoden 2014 rahassa noin 9 200 euroa). Lisävarusteena maahantuoja tarjosi 1600 markan hintaista koristepakettia.

Mitat

Pituus3865 mm
Leveys1490 mm
Korkeus1395 mm
Akseliväli2280 mm
Raideleveys (edessä / takana)1235 mm / 1245 mm
Omapaino740 kg

Viittaukset : https://fi.wikipedia.org/wiki/Toyota_Timangi

Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto