Fiat 127

Johannes

Fiat 127 oli italialaisen autonvalmistaja Fiatin valmistama automalli, jota valmistettiin vuosina 1971–1987. Se oli erittäin suosittu auto monissa maissa ja useana vuonna myydyin malli myös Suomessa. Se valittiin Euroopan Vuoden Autoksi 1972. Autolehdet kiittelivät erityisesti auton tehokasta tilankäyttöä.
Fiat 127 korvasi edeltävän 850-mallin ja sen seuraaja oli Fiat Uno. Autoa valmistettiin lisenssillä monessa eri maassa, kuten Brasiliassa (Fiat 147). Puolassakin valmistusta harkittiin, mutta lopulta valmistettiin vain koe-erä FSO:n tehtaalla.

Aluksi Fiat 127:sta oli saatavilla vain kaksiovista versiota, mutta jo esittelyvuonna saataville tuli myös kolmiovinen malli, joka osoittautui selvästi suositummaksi. Fiat 127 sai kasvojenkohotuksen vuonna 1977, jolloin se sai modernimman keulan ja perän, uuden kojelaudan, isomman takalasin ja uuden moottorin laajentamaan mallistoa. Samassa yhteydessä tuli saataville viisiovinen malli joillekin markkinoille. Vuonna 1982 autoa uudistettiin jälleen. Uudistus sisälsi keulan ja perän modernisoinnin ja sisustan uudelleen suunnittelun. Lisäksi saataville tuli taas uusi moottori.

Fiat 127 näyttää olleen kestävämpi kuin monet muut tuonaikaiset Fiatin mallit, sillä Suomen ajoneuvorekisterissä sitä oli vuoden 1999 lopussa 7 311 kappaletta. 30.09.2012 tilanne oli 1102 autoa, eli huomattavasti vähemmän. Nykyään ”satakakslaiskat” ovat lähinnä harrasteautoja.


Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto