Parhaita retropelejä autoilun maailmasta

Retroautot.fi

Pelikonsoleille ja tietokoneille on tehty autopelejä useita vuosikymmeniä, eikä vauhti ole hidastunut niiden tekemisessä lainkaan. Esimerkiksi kirjoitushetkellä vielä julkaisemattomalle PlayStation 5:lle on tulossa autopelit Dirt 5 ja Gran Turismo Sport, ainakin näin alkuun. Monien mielestä kuitenkin vanhat 80-luvun ja 90-luvun retropelit ovat niitä ainoita oikeita autopelejä. Vaikka ne häviävät grafiikassa ja tekniikassa, saattavat ne voittaa kuitenkin tunnelmassa ja hauskuudessa.

Arcadea ja kotitietokoneita

Outrun on yksi 80-luvun legendaarisimpia autoilupelejä. Outrunissa (tai joskus kirjoitettu Out Run tai OutRun) pelaajan ajokkina on Ferrari Testarossa, joka on avoauto. Grafiikan kolmiulotteisuus saatiin aikaan sprite-elementtien skaalaamisella, koska vielä ei ollut käytössä niin paljon niin sanottu polygonigrafiikka, jota nähtiin esimerkiksi tankkipeli Battlezonessa. Outrun on todella hauska peli, joka tuli juuri sopivaan aikaan Miami Vice -tv-sarjan suosion ollessa kuumimmillaan. Pelin maisemat toivat mieleen monessa suhteessa Miami Vicen ja vastaavat tv-sarjansa. Samaa henkeä edustaa esimerkiksi vasta julkaistu Hotline 2 -slotti, jota voi pelata esimerkiksi NetBet casino -sivustolla.

Outrun julkaistiin aluksi arcadepelinä eli pelihalleissa pelattavana versiona. Siitä tehdyt tietokoneversiot saivat hieman kriittistä arvostelua toteutuksestaan, mutta niissäkin ovat omat nostalgiset ansionsa. Arcadepeleistä suomalaisille tutuimpia pelejä on ehdottomasti Sega Rally Championship, joka on kahden istuttava arcaderallipeli. Sega Rally Championshipiä näkee vieläkin monissa auloissa pelattavana ja sen viehätys on kestänyt hienosti aina näihin päiviin asti. Peli on kuitenkin valmistettu alunperin jo vuonna 1994, joten kyseessä on yli 25-vuotias nimike.

Kotikonsoleiden retropeleistä legendaarisimpia pelejä on ehdottomasti Super Mario Kart, joka julkaistiin alunperin Super Nintendolle. Joillekin legendaarisempi on NESille julkaistu Mario Kart, joka on siis Super Mario Kartin edeltävä osa ja sarjassa ensimmäinen. Super Mario Kartissa grafiikka parantui kuitenkin SNESin myötä hurjasti ja pelattavuuskin parantui. Super Mario Kartin neljän pelaajan split-screen -pelikokemus on vertaansa vailla näinäkin päivinä. Mario Kart -sarja on pitänyt pintansa edelleen ja pelisarjasta tulee edelleen suosittuja osia uusille Nintendon konsoleille. Nintendon tapaan pelejä ei ole nähty muiden valmistajien konsoleilla, joten siksi PlayStationille on julkaistu reippaasti Mario Kartista kopioituja elementtejä sisältäviä rallipelejä.

Rallipelejä eri vuosikymmeniltä

Rallipelejä on mahdollista kuvata myös lintuperspektiivistä. Vuonna 1986 julkaistiin Super Sprint -peli, jossa pelin kenttä kuvattiin suoraan ylhäältä ja autot nähtiin pikkuautoina. Pelissä oli runsaasti erilaisia ratoja ja pelattavuus oli erinomainen, autojen liusuessa hauskalla tavalla kaarteissa. Toki joskus autojen luisuminen saattoi olla raivostuttavaakin sillä aivan kaikilla pelilaitteilla pelattavuus ei ollut huippuunsa hiottu. Joka tapauksessa Super Sprint oli moninpelinä hauska nimike, jossa pystyi jopa kustomoimaan autoja keräämällä jakoavaimia ajoradalta. Tämäkin peli julkaistiin arcadepelinä, mutta myös sen ajan kotitietokoneilla.

Mitkä pelit lasketaan retropeleiksi? Mitä nuoremmilta kysyy, sitä uudemmat pelit voivat olla retroa. Esimerkiksi suomalainen Rally Trophy vuodelta 2001 voidaan jo pikkuhiljaa laskea retropeliksi. Bugbear Entertainmentin kehittämä rallipeli sai runsaasti suitsutusta ilmestymisvuotenaan. Rally Trophyssa käytetään 60- ja 70-luvun autoja, joten siinäkin mielessä peli sopii tähän Retroautot-artikkeliin. 42 erikoiskoetta ja 5 maata (Suomi, Ruotsi, Venäjä, Sveitsi ja Kenia) sisältävä peli julkaistiin harmillisesti vain Windowsille.

Ensimmäinen autopeli

Mikä on sitten ensimmäinen autoiluun liittyvä videopeli? Yleisesti ajatellaan että se on Atarin julkaisema Gran Trak 10, joka on ilmestynyt jo vuonna 1974. Se on Super Sprintin tapaan ylhäältä kuvattu peli, mutta luonnollisesti grafiikka on huomattavasti yksinkertaisempaa.

Samana vuonna julkaistiin myös skrollaavilla grafiikoilla varustettu Speed Race -arcadepeli, joka oli modifioitu versio Space Race -pelistä. Näiden pelien taustalla oli sama mies, joka kehitti hieman tunnetumman räiskintäpelin nimeltä Space Invaders.

Nykyään autopelit kilpailevat toisiaan vastaan entistä paremmilla ja jopa oikealta elämältä näyttävillä grafiikoilla. Lisäksi mukaan on tullut VR-ominaisuuksia eli pelaaja tuntee olevansa oikeasti auton sisällä kaahailemassa. Näille peleille on oma tarpeensa ja niistä saa hienoja pelikokemuksia, mutta monille juuri nämä vanhat autopelit ovat ainoita oikeita. Usein retropeleissä on käytetty mielikuvitusta uniikeilla tavoilla, koska tuolloin tekniikka on ollut niin lapsenkengissä.

Käytännössä siis rajoitteet ovat ajaneet pelien kehittäjiä tekemään peleistä parempia ja siksi monet vuosikymmenten takaiset pelit sisältävät uskomattomia oivalluksia. Toteutus saattaa joskus herättää hilpeyttä, mutta ainakin nämä pelit ovat hauskoja!

Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto