Klassisten autojen museoita, joissa vieraileminen todella kannattaa

eve

Autot valmistettiin ennen tyyli mielessä. Meidän alan harrastajien onneksi, samanmielisiä on paljon muitakin ja tätä historiaa ei ole unohdettu. Meistä monen lempiharrastuksiin kuuluu myös matkailu, Suomessa on mukavaa, mutta välillä on kiva nähdä hiukan muitakin maita ja kulttuureja ja tietenkin säätilakin on joissakin maissa suosiollisempi, kuin täällä Pohjolassa.

Mikäpä olisikaan siis parempaa, kuin yhdistää ulkomaanmatkailu ja klassiset autot. Maailma on pullollaan museoita, joissa toinen toistaan upeammat klassiset autot hivelevät katselijoidensa silmiä. Osa museoista keskittyy tietyn aikakauden autoihin ja toiset taas tietyn merkkisiin. Tähän artikkeliin olemme koonneet joitakin klassisia autoja esitteleviä museoita, jotka ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia, jos rakastat klassisia autoja ja miksei muussakin tapauksessa.

Blackhawk Automotive Museum, Danville, Kalifornia

Kalifornia on tunnettu Hollywoodista, julkkiksista ja korkeista lämpötiloistaan. Autoharrastajan kannattaa kuitenkin ehdottomasti vierailla vuonna 1988 perustetussa Blackhawk Museumissa. Danville ei sijaitse aivan Kalifornian polttopisteessä, mutta mikäli et joudu ajamaan, niin nykyteknologian tuoma viihde, kuten äänikirjat, tv-sarjat tai parhaat kasinopelit saavat ajan kyllä kulumaan ja matkan päässä odottava museo korvaa kyllä matkanteon moninkertaisesti.

Museon autonäyttelyn kokoelmissa on noin 90 klassista ja harvinaista autoa, joiden näkeminen palaa ikimuistoisesti mieleen. Kokoelmiin kuuluu muun muassa legendaarisen Franco Scaglionen 50-luvulla suunnittelemat Alfa Romeo BAT 5, BAT 7 ja BAT 9 sekä 60-luvulla valmistettuja Aston Martin DB4  GT Zagato -autoja. Mikäli maltat autojen ihailultasi, Blackhawk Museum sisältää myös neljä muuta laadukasta näyttelyä, joiden teemoja ovat Villi länsi, Afrikan taide, Kiina sekä maailman luonto.

Atwell Wilson Motor Museum, Calne, Englanti

Englanti on tunnettu muun muassa jalkapallosta, kuninkaallisista ja pitkistä perinteistä. Englanti on kuitenkin myös perinteinen autoilumaa. Yksi maan tunnetuimmista automuseoista on kodikas Atwell Wilson Motor Museum. Museossa on näytillä yli 100 klassista autoa 1920-luvulta lähtien. Tämän lisäksi kokoelmassa on nähtävillä myös mopoja ja moottoripyöriä. Museo sijaitsee piskuisessa Calnen kaupungissa Wiltshiressa. Tämä historiallinen pikkukaupunki on muutenkin näkemisen arvoinen, mutta sen ehdoton kruununjalokivi on Atwell Wilson Motor Museum.

Museo Ferruccio Lamborghini, Bologna, Italia

Lamborghini on eittämättä yksi tunnetuimmista automerkeistä ja monen pikkupojan haave on joskus elämässään ajaa tyylikkäällä Lamborghinilla, saati omistaa sellainen. Tämä jää monella haaveeksi, mutta upeita ja historiallisia Lamborghineja on kuitenkin mahdollista päästä ihailemaan pikkurahalla, vierailemalla Museo Ferruccio Lamborghinissa Italian Bolognassa. Museo on omistettu Ferruccio Lamborghinin muistolle ja siellä käydään läpi hänen elämäänsä upeiden ajoneuvojen avulla. Museosta löytyy muun muassa kaikki Lamborghinin tehdasmallit sekä Ferruccio Lamborghinin henkilökohtainen autokokoelma, johon kuuluu muun muassa henkeäsalpaavan kaunis Lamboghini Miura SV sekä klassinen Fiat Barchetta Sport. Bolognan vierailuun voi yhdistää halutessaan myös Italian toisen intohimon, eli jalkapallon, sillä paikallinen joukkue Bologna FC 1909 pelaa Italian pääsarjassa Serie A:ssa.

The Australian Motorlife Museum, Wollongong, Australia

Australiaa kauemmaksi Suomesta ei juuri pääse, mutta jos olet sinne menossa, niin muusta maailmasta poikkeavan luonnon ja lukuisien muiden nähtävyyksien lisäksi, sinun kannattaa ehdottomasti suunnata Australian Motorlife -museoon Wollongongissa. Tämän vuonna 2018 perustetun museon kokoelma on vertaansa vailla, sillä se sisältää autoja jopa 1900-luvun alusta asti, kuten vuoden 1904 Innesin ja Fordin T-mallin vuodelta 1909. Valikoima on todella monipuolinen ja satojen näytteillä olevien autojen joukosta löytyy varmasti suosikki jokaiselle. Autojen lisäksi kokoelmassa on myös moottoripyöriä, mopedeja, klassisia liikennemerkkejä ja jopa polttoainepumppuja.