Välty väsymykseltä liikenteessä – Näin pysyt valppaana autoillessasi

Kategoriat:Yleinen
Tagit:, ,
eve

Heittelehtivä auto ja silmissä vilistävät puiden latvat. Se on ensimmäinen muistikuva, joka rakennusinsinööri Jari Pekkaselle, 50, tulee mieleen toukokuisesta työmatkasta.

Kaikki kävi muutamassa sekunnissa: silmien ummistus, tienpenkkaa rouhaissut auto, havahdus, sokki. Tapahtumasta on yli kaksikymmentä vuotta, mutta Jarin iho nousee yhä kananlihalle asiaa kerratessa.

– Tajusin heti, miten pienestä onnettomuus oli kiinni. Jos olisin syöksynyt ojaan tai päin toista autoa, olisin loukkaantunut vakavasti, hän myöntää.

Sääolojen puolesta minkäänlaista riskiä ei olisi pitänyt olla. Tie oli kuiva, aurinko paistoi ja liikenne lappeenrantalaisella tiellä rullasi kahdeksankymmenen kilometrin tuntivauhtia.

– Satuin vain itse olemaan todella väsynyt, koska olin edellisen yön valvonut kuumeisena. Tähän yhtälöön, kun lisätään se, että päivä oli ollut todella kuuma ja, että olin tehnyt pitkän työpäivän, olivat kaikki onnettomuuden ainekset ovat kasassa.

Jari ajaa paljon työnsä vuoksi: vuodessa auton mittariin kertyy parhaimmillaan 60 000 kilometriä.

– Tuosta torkahduksesta opin, että liikenteessä ennakointi on yksi tärkeämpiä juttuja. Enää en lähtisi niin väsyneenä tai sairaana rattiin, vaikka aikataulu olisi kuinka tiukka, Pekkanen sanoo.

Tunnista väsymyksen tuntomerkit

Väsymystä edeltää usein haukotteleminen. Jos siis huomaat haukottelevasi, pidä tauko mahdollisimman pian sen jälkeen, kun alat haukotella. Tauon aikana kannattaa nukkua, mikäli se vain on mahdollista. Vaihtoehtoisesti voit tehdä jotain mieltä virkistävää. Se voilla vaikka rahapelien parissa jännittämistä, joita tarjoaa esimerkiksi Galaksino nettikasino, tai jännittävän TV-sarjan katselua suoratoistopalvelusta. Sillä ei ole väliä mitä tauon aikana teet, kunhan pidät virkistävän tauon, jos huomaat olevasi väsynyt liikenteessä.

Yleensä ihmiset alkavat silittelemään niskojaan tai haromaan hiuksiaan ollessaan väsyneitä ratissa. Pimeässä ajava väsynyt kuljettaja unohtaa usein myös kaukovalot päälle, vaikka vastaan tulisi muuta liikennettä. Väsyneinä kaikki kuskit eivät myöskään pysty pitämään ajolinjaansa suorassa. Auto saattaa vaellella kaistan reunalta toiselle ja kuski saattaa tehdä todella nopeita ja teräviä korjausliikkeitä.

Pahimmissa tapauksissa kuljettajan silmät alkavat menemään kokonaan kiinni. Tällöin kuski jo torkahtelee lyhyitä hetkiä ratissa asettaen itsensä ja muut ihmiset suureen vaaraan. Jos huomaat nukahtelevasi ratissa, sinun on välittömästi pysäytettävä auto ja siirtyä tienreunaan.

Sammuta auto, lukitse ovesi ja nuku 15-20 minuuttia, hyvin valaistulla lepoalueella tai pysäkillä. Tulet heräämään virkistyneenä ja olet sitten valmis jatkamaan matkaasi kohti määränpäätäsi.

Näin et nukahda rattiin!

Kaikista tehokkain tapa välttyä rattiin nukahtamiselta on nukkua riittävästi. Useimpien 18–64-vuotiaiden aikuisten tulisi nukkua seitsemästä yhdeksään tuntiin joka päivä. Yli 65-vuotiaat ihmiset eivät kuitenkaan välttämättä tarvitse näin paljon unta, mutta suositeltu päivittäinen määrä unta on silti seitsemästä kahdeksaan tuntia.

Ajo-ikäisten nuorten aikuisten tulisi nukkua noin 8-10 tuntia päivittäistä unta. Monet ihmiset eivät kuitenkaan nuku riittävästi, minkä vuoksi he ovat valitettavan usein väsyneitä ratin takana.

–              Ennakoi!Nuku 15 minuutin torkut ennen kuin lähdet ajamaan autolla minnekään.

–              Ota autoon mukaan hedelmiä ja suklaata verensokerin laskua hillitsemään. Muista myös juoda riittävästi vettä! Näin matkaan tulee mukaan myös piristäviä vessataukoja.

–              Tuuleta auto ja pidä ilmastointi viileällä.

–              Kuuntele piristävää tai ärsyttävää musiikkia pysyäksesi hereillä.

–              Soita kaverille, jotta voit jutella matkan aikana – muista hands free -toiminto!

Yhteenveto

Uneliaana ajaminen ei ole turvallista. Se voi olla jopa vaarallisempaa kuin juopuneena ajaminen. Jos sinulla on vaikeuksia pysyä hereillä ajaessasi, kokeile joitain tässä artikkelissa jakamiani vinkkejä pysyäksesi hereillä. Äläkä myöskään epäröi kulkea bussilla tai junalla, jos väsymys iskee sinuun usein liikenteessä. Henkesi on kalliimpi kuin juna- tai bussilippu!

Millaisia ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa? Tunnetko ihmisiä, jotka ajavat liian väsyneinä? Kerro minulle jättämällä kommentti alle!

Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto