Volkswagen Kuplan historia

Kategoriat:Yleinen
Tagit:, ,
eve

Harva auto on yhtä ikoninen kuin Kupla, jopa autoihin perehtymättömätkin osaavat tunnistaa Kuplan, kun sellainen tulee vastaan. Ehkä syynä siihen on Kuplan poikkeuksellinen muotokieli yhdistettynä sen valtavaan suosioon. Kupla onkin autoharrastajien yksi suosituimmista malleista. Alunperin Kupla oli 1930-luvulla Adolf Hitlerin missio “kansan autosta” (volks wagen saksaksi), jonka tarkoituksena oli tuoda markkinoille auto, joka on taloudellinen, luotettava sekä käytännöllinen. Kuplasta tuli kuitenkin 60-luvun hippiliikkeen ja vapauden symboli, ja “pieni on kaunista” monen mielestä yhä edelleen. Volkswagen lopetti auton valmistuksen 2019 ja seuraavaksi käymme tämän auton kunniaksi läpi sen merkittävimpiä vaiheita. 

Ferdinand Porsche suunnitteli alunperin Kuplan saksalaisen työväen autoksi, jonka tavoitteena oli ekonomisuus sekä yksinkertaisuus. Tyyppi 1 valmistettiin hänen aikaisemman Porsche-mallinsa (Tyyppi 12) sekä tsekkoslovakialaisen autovalmistaja Tatralle suunnittelemiensa mallien pohjalta. Ensimmäinen Volkswagen tehdas avattiin Wolfsburgiin, mutta tuotanto siviileille lakkautettiin heti pian toisen maailmansodan alettua, mutta muutamia rakennettiin upseereiden käyttöön. 

Toisen maailmansodan päätyttyä Volkswagen siirtyi Britannian alaisuuteen. Hitlerin autoon jättämästä mainehaitasta huolimatta autosta tuli yllättävän suosittu – erityisesti myöhemmin Yhdysvalloissa. Vuoteen 1946 mennessä yli 10 000 autoa oli valmistettu ja kymmenen vuotta siitä myöhemmin miljoona myyty. 

Vuonna 1959 newyorkilainen mainostoimisto Doyle Dane Bernbach loi Kuplalle sen legendaarisen sloganin “Think small”, ja mainoskuva missä pieni Kupla on sijoitettu valkoisen kanvaasin nurkkaan on palkittu parhaaksi oman vuosisatansa mainokseksi. 

Auton nimi oli jo alkujaan saksaksi “der Käfer” eli koppakuoriainen, joka meillä Suomessa taipui muotoon Kupla vaikka muualla englanninkielisessä maailmassa auto tunnettiin myös nimellä Beetle eli koppakuoriainen. 1968 Kupla oli maailman myydyin auto ja sen tunnettuus nousi myös Disney-elokuvien “Riemukupla (Herbie the Love Bug)” myötä, joissa -63 vuosimallia oleva Kupla sai kilpa-auton muodon ja erityisiä kykyjä. Yksi elokuvissa käytetty auto myytiin myöhemmin huutokaupassa lähes 130 000 dollarilla. 

1971 lanseerattiin uusi, tilavampi Super Kupla, ja vuotta myöhemmin Kupla ylitti historiallisen Ford Model T:n maailman eniten myydyimpänä ja valmistettuna autona, kun Kupla numero 15 007 034 valmistui tehtaalta. Amerikkalaisille Kupla symboloi “rauhaa ja rakkautta” sekä sen turvallinen ja tuttu muoto vuodesta toiseen antoi tunteen jatkuvuudesta ja turvallisuudesta. Kuitenkin markkina-ja öljykriisien myötä Kuplan suosio alkoi pikkuhiljaa laskea Yhdysvalloissa, mutta sen sijaan Meksikossa sen suosio kukoisti -80 ja -90 -luvulla. Meksikolaisissa mainoksissa Kuplaa kutsuttiin “el pan de cada dia”, joka tarkoittaa jokapäiväistä leipää. Se oli hyvin suosittu meksikolaisten keskuudessa myös sen takia, että niitä valmistettiin Meksikossa, eikä tarvinnut turvautua pelkästään amerikkalaisiin automalleihin. Kun alkuperäinen Kupla-innostus alkoi pikkuhiljaa hiipua Meksikossa markkinoille tuotiin 1997 Uusi Kupla. Tämä modernisoitu Kupla säilytti perinteisen siluettinsa, mutta oli teknisiltä ominaisuuksiltaan täysin uuden veroinen. “Less Flower – More Power” kuului sen ajan slogan. Uusi Kupla “The New Beetle” esiintyi myös Mike Myersin elokuvassa Austin Powers: Agentti joka tuuppasi minua kukkakoristein maalattuna nimellä “Shag Mobile” 

Kupla on tuttu pop-kulttuurista monella tapaa. Riemukupla ja Austin Powers-elokuvien lisäksi Kupla esiintyy myös Transformer elokuvassa “Bumblebee”. Sen lisäksi että Kupla edelleen hyvin suosittu auto retroautoharrastajien keskuudessa, se on myös hyvin suosittu automalli videopeleissä. Nykyään löytyy valtava määrä erilaisia autopelejä niin video- sekä online-pelejä, kuten esimerkiksi kolikkopelit casino -sivustolta löytyy autoiluteemaisia pelejä sekä lisäksi löytyy monia eri vedonlyöntisivustoja, joissa voi seurata autourheilua. Volkswagenin Kupla esiintyy 337 autopelissä ja on siten maailman yleisin autopeleissä käytetty auto. Se esiintyy esimerkiksi sellaisissa klassikoiksi muodostuneissa peleissä kuten Superbug vuodelta 1977 ja Beetle Adventure Racing Nintendolta vuonna 1999. Lisäksi Kuplilla ajetaan myös rallia. 

Vuonna 2018 Volkswagen Kupla tuli tiensä päähän ja sen viimeisiksi malleiksi jäi avoautomalleinakin saatavat Final Edition SE ja Final Edition SEL. Mutta jääkö Kuplan tarina tähän? Aina on mahdollista, että Kupla keksii itsensä uudelleen. Joka tapauksessa Kupla tulee pysymään vanhojen autojen harrastajien sydämessä.

Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto