Mistä kumpuaa pin-up -kulttuuri?

eve

Pin-up -taide on kuvataidemuoto, jonka perinteisenä aiheena ovat amerikkalaista elämäntapaa ja isänmaallisuutta kuvastavat piirrokset, maalaukset sekä valokuvat. Erityisen usein pin-up-kuvia on käytetty kalentereissa, lehtien kansissa ja mainoksissa. Nimitys pin-up on saanut nimensä tavasta kiinnittää kuvat seinälle nastoilla tai neuloilla. (pin-up). Naiset kuvailevat laajasti pin-upin maailman olevan tapa irrottautua arjesta. Se luo taiteen muotona monelle mahdollisuuden olla esillä, rohkeasti omana itsenään.

Kati ja Chevy Impala 1962

Pin-up -taiteen kultakautta elettiin ajanjaksolla 1940–1965

1940- ja 1950-lukujen taitteessa elettiin vahvasti pin-upin voimakkainta nousua, jonka suosituimpia esikuvia olivat esimerkiksi Betty Grable, Rita Hayworth ja Ann Sheridan. Heidän kuvansa koristivatkin usein amerikkalaisten sotakoneiden nokkaa.

Pin-up -kuvat edustivat flirttailevaa viattomuutta, joka herätti katsojissa laajasti kiinnostusta. Aihetta käytettiin runsaasti paitsi kalentereissa, myös mainonnassa sekä elokuvissa. Parhaat pin-up-taiteilijat olivat saavuttaneet myös huomattavan teknisen ja taiteellisen tason, josta vakavammat kuvataiteilijatkin ottivat vaikutteita.

Rahapelit tarjoavat osaltaan viihdykettä, kun haluat tutustua kasinojen pelien eri kategorioihin.

Mitä pin-up -harrastajan tulisi huomioida ja millainen harrastustilanne on Suomessa?

Pin-up on vuosien saatossa muotoutunut vahvaksi taiteen lajiksi, joka antaa jokaisella aiheesta kiinnostuneelle mahdollisuuden ilmaista itseään. Yksi pin-up -harrastuksen parhaista puolista onkin sen avoimuus, sillä tälle taiteen muodolle ei ole mitään tiukkoja kriteereitä.

Vaikka pin-up ei olekaan Suomessa niin suosittu harrastusmuoto, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, on se myös osannut nostattaa ihmisten kiinnostusta. Pin-upin vahvat juuret kumpuavat juurikin jenkeistä, joissa se vaikutti todella vahvasti 50-luvun taitteessa. Lajin säilymistä pyritään vaalimaan esimerkiksi tapahtumilla sekä kilpailuilla.

Myös täällä Pohjolassa on mahdollista ottaa ensimmäinen askel kohti pin-upin harrastamista. Sen aloittamiseksi ensimmäinen askel on ottaa tarkemmin selvää kulttuurista, sen synnystä ja nykytilasta tällä hetkellä. Entä mitä pin-upin harrastamiseen vaaditaan ja missä sitä sitten voikaan harrastaa?

Erilaisia kisoja järjestetään Suomessa kymmenkunta vuodessa. Kilpailuissa korostuvat voimakas yhteisöllisyys – samanhenkisten ihmisten tapaaminen, uusien ystävien saaminen sekä kokemusten, näkemysten ja vinkkien jakaminen. Kisoihin mennään enemmänkin nauttimaan sekä jakamaan omia näkemyksiä toisten kilpailijoiden kesken.
Monesti ihastellaan toisten ulkonäköä ja lainataan kanssakisailijoille mekkoja ja tyllejä.

Suomessa pin-up -harrastajille on itsestään selvää, että piirit ovat pienet. Tästäkin syystä erilaiset kilpailut ovat tärkeitä näyttäytymispaikkoja. Ne voivat poikia myös mukavia työkeikkoja. Kisailussa on kuitenkin myös omat haasteensa, sillä niihin on yleensä lähdettävä pitkienkin matkojen päähän. Lisäksi itse lähteminen ja kuvaukset vaativat monesti suunnittelua, joten hyvällä asenteella on tärkeä merkitys tämän harrastuksen kannalta.

Vaikka pin-up onkin taiteen muoto, sen ydin perustuu juurikin viattoman seksikkyyden esille tuomiseen. Itsensä esille tuomisessa ei kuitenkaan ole mitään tiettyjä ulkonäkö kriteerejä, vaan kaikki halukkaat ovat tervetulleita osallistumaan. Pin-up on myös mainio tapa kasvattaa omaa itseluottamustaan. Pin-upin harrastamiseen ei välttämättä tarvitse lähteä edes kisaamaan, sillä omia lookkejaan voi kuvata esimerkiksi ihan oman kodin tarjomassa mukavuudessa.

Mistä kumpuaa pin-upille ominainen tyyli?

Tässä lajissa pukeutuminen ottaa inspiraationsa voimakkaasti varsinkin fiftarityylistä sekä vintage-henkisyydestä. Pin-upin tyyliä kuvataankin monesti tyylikkäänä, ultimaattisen naisellisena sekä seksikkäänä. Oikea termi sen kuvaamiseen voisi olla esimerkiksi glamour. Hienostunut vihjailu kuuluu voimakkaasti pin-upiin, mutta sitä ei tule sekoittaa muuhun.

Pin-upin harrastaminen on monelle elämäntapa, joka tukee itsensä ilmaisemista yhteisöllisesti.

Miten luoda itselleen oikeanlainen tyyli?

Kokeilemalla jokainen pin-upin harrastaja voi löytää itselleen ominaisimmat tavat meikata sekä tehdä kampauksia. Myös netistä voi löytää kasapäin hyviä ohjeita sekä ohjevideoita, lisäksi aina voi pyytää harjaantuneemman kaverin apuun. Harjoitus tekee mestarin, eikä oman tyylin luominen välttämättä vaadi satojen eurojen investointeja. Pin-up -tyyliset vaatteet voi pienemmälläkin budjetilla tehdä itse, tai vaihtoehtoisesti niitä voi löytää edullisin hinnoin kirpputoreilta. Saatavilla on jopa aitoja 1950-luvun taitteesta selvinneitä vaatteita, kun vaan jaksaa hieman nähdä vaivaa etsimisen suhteen. Vaatteita voi etsiä myös Facebook-ryhmistä tai kierrätyskeskuksista. Ahkerimmat alan harrastajat saattavat tilata alkuperäisiä vintage-vaatteita jopa Yhdysvalloista saakka.

Pin-up on taiteen sekä harrastuksen lajina monelle itsetunnon nostattaja; positiivisesti huomatuksi tuleminen, hauskuus sekä pilke silmäkulmassa yhdessä toimiminen ovat mainio yhdistelmä. Pin upin ei myöskään odoteta sopivan mihinkään tiettyyn muottiin; sen harrastamisessa ulkonäkö, koko tai ikä ei ole koskaan este. 

Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto