Art of Rally -peliarvostelu

eve

Art of Rally on minimalistinen rallipeli, joka luottaa tunnelmaan ja tunteeseen. Kyse ei ole niinkään Forzan tai Gran Turismon kaltaisista realistisista ajopeleistä, vaan pikemmin onnistumisen tunteeseen perustuvasta rallittelusta. Jos etsit hieman helpompaa ja nautittavampaa ajokokemusta, löydät sen helposti tämän pelin parista.

Kyseessä on pienehkön firman tuotos. Ilmeisesti kanadalainen Funselektor Labs inc on tuonut pelin markkinoille kaikessa hiljaisuudessa. Peli on saanut erinomaisen vastaanoton alan harrastajien parissa, kuten käy ilmi arvosteluista, jotka voit lukea Art of Rally -pelin Steam-sivuilta. Pelille ei juurikaan löydy kilpailijoita tällä hetkellä.

Peli on saavuttanut erinomaisen suosion varsin nopeasti. Art of Rally tarjoaa hurjan määrän erilaisia karttoja, lähinnä Euroopan eri rallialueilta, kuten esimerkiksi Suomesta ja Norjasta. Pelaaminen ei vaadi mitään huippukonetta, ja vaikeustasokin on täysin säädettävissä. 

Pohjana Absolute Drift

Saman yrityksen aikaisempi tuotos Absolute Drift toimii selvästi pohjana pelille. Teknisesti tuotoksessa on siirrytty eteenpäin, ja esimerkiksi taustalta löytyvä luonto nostaa grafiikat aivan uudelle tasolle.

Ohjautuvuudessa luotetaan edelleen hyvin pitkälti driftaukseen. Pitkät luisumiset ja niiden kautta saadut pisteet eivät kuitenkaan tällä kertaa näyttele pääosaa, vaan pelaajan tehtävänä on päästä maaliin mahdollisimman nopeasti. Driftaaminen ja nopeat käännökset ovat kuitenkin pohjana aikaeroille. Tärkeintä on nimenomaan pitää vauhti mahdollisimman nopeana koko ajan. Juurikin tältä osin peli eroaa realistisista ajopeleistä.

Art of Rally” (CC BY 2.0) by SnakeDrone

Vaikutteita myös Suomesta?

Osa pelaajista varmasti muistaa Rally-Sportin, tuon 90-luvun kultaistakin kultaisemman rallipelin. Samanlaista retrografiikkaa ja erinomaista musiikkia on tarjolla lähinnä sellaisissa paikoissa kuin suomikasino. Toivottavasti jatkossa kotimainen peliosaaminen siirtyy takaisin myös rallipelien maailmaan, sillä pelaajia taatusti löytyy tämän tasoisille videopeleille.

Varsinkin auton ajokokemus on Art of Rallyssä hyvin samanlainen, samoin osa grafiikoista muistuttaa elävästi tätä aikaisempaa tuotosta. Kyse voi kuitenkin olla pelkästä sattumasta.

Erinomaista musiikkia ja äänitehosteita

Art of Rallyn äänimaailma nousee esille jo pelin aloitusvalikossa. Kevyt ja pehmeä elektroninen musiikki pitää tunnelman zenmäisen tyynenä läpi koko pelin, vaikka adrenaliini välillä nouseekin aivan uusille tasoille tiukkojen kurvien kohdalla. Autojen äänitehosteet sopivat erinomaisesti yhteen popahtavan musiikin kanssa, aika ajoin kuin hukkuen itse musiikkiin.

Suuremmilla pelitaloilla olisi syytä ottaa oppia tunnelman luomisesta musiikin avulla tästä pelistä. Biitin noustessa täysille uppoutuminen Art of Rallyn pelimaailmaan on täydellinen kokemus.

Graafinen ilme 

Vaikka peli luottaakin yksinkertaisuuteen monissa asioissa, on se silti onnistunut luomaan kauniin ja näyttävän graafisen kokemuksen. Autojen jokaista pulttia ja mutteria ei ole mallinnettu millin tarkasti, eivätkä ratojen varsilta löytyvät katsojatkaan ole muuta kuin muutaman värin pikseliyhdistelmiä.

Art of Rally” (CC BY 2.0) by SnakeDrone

Tästä huolimatta kokonaisuus toimii erinomaisesti. Kaikki pelistä löytyvät autot ovat erinäköisiä ja suovat myös erilaisen ajokokemuksen. Ratojen varsille levittäytyvä luonto on sekin graafisesti yksinkertainen, mutta silti erinomaisen värikäs ja monipuolinen elämys. Erilaiset rakennukset, liput ja muut tehosteet noudattavat samaa kaavaa. Tähän päälle löytyy vielä eri vuodenaikoja. Erinomainen ratasuunnittelu tekee jokaisesta pelaamastasi kentästä täysin erilaisen kokemuksen, sekä pelillisesti että visuaalisesti.

Yhteenveto

Jos kaipailet rallipeliä, jonka pelaamiseen et tarvitse tuhansien eurojen ratteja ja istuimia tai uusinta näytönohjainta, on Art of Rally erinomainen valinta. Tätä tärkeämpänä on pelikokemuksen rauhallisuus, yksinkertainen mutta houkutteleva suorittaminen, sekä pelin suoma kokonaisvaltainen kokemus. Nostalgiannälkäisille peli tarjoaa jatkoa jo mainitsemallemme Rally-Sportille.

Ennen kuin arvaatkaan olet liittynyt niiden arvostelijoiden joukkoon, joiden mielestä tämä yhden miehen pelistudion peli päihittää kaikin puolin monikansallisten yhtiöiden suuren rahan lisenssipelit. Nauti erinomaisista ajohetkistä ja rentouttavasta musiikista!

Vastaa

Viestisi*

Voit käyttää näitä HTML koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nimi*
Sähköposti*
Sivusto